Obliczanie objętośći walca
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 29 maja 2009, o 17:11
- Płeć: Kobieta
Obliczanie objętośći walca
Przekrojem osiowym walca jest prostokąt ABCD. Długości boków AB i BC oraz przekątnej AC są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego o różnicy 4. Oblicz objętość tego walca.
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Obliczanie objętośći walca
kolejne boki : \(\displaystyle{ a, a + 4 , a + 8 \,\,\,}\) --> a - z pitagorasa.
\(\displaystyle{ r = \frac{a}{2} ; H = a + 4}\)
\(\displaystyle{ r = \frac{a}{2} ; H = a + 4}\)