krawędzi w ostrosłupie

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
men1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 19 wrz 2010, o 21:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy

krawędzi w ostrosłupie

Post autor: men1991 »

Wysokość ostrosłupa czworokątnego prawidłowego ma długość \(\displaystyle{ 5 \sqrt{6}}\)
a krawędź podsawy ma długość 10 oblicz długość krawędzi bocznej i miarę kąta jaką tworzy krawędź boczna z płaszczyzną podstawy.Bardzo proszę o pomoc.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

krawędzi w ostrosłupie

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ H=5 \sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ a=10}\)
Policz przekatną \(\displaystyle{ d}\) podstawy

Krawędź boczną \(\displaystyle{ k}\) policzysz z Pitagorasa
\(\displaystyle{ k^2=( \frac{1}{2}d)^2+H^2}\)

Kąt z sinusa lub cosinusa z trójkąta o bokach \(\displaystyle{ \frac{1}{2}d}\), \(\displaystyle{ k}\), \(\displaystyle{ H}\)
men1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 19 wrz 2010, o 21:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy

krawędzi w ostrosłupie

Post autor: men1991 »

Obliczyłem to k i przekątną d ,a co z tym kątem ?? Bo tego za bardzo nie wiem.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

krawędzi w ostrosłupie

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{ \frac{1}{2} d}{k}}\)
lub
\(\displaystyle{ sin\alpha= \frac{H}{k}}\)
men1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 19 wrz 2010, o 21:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy

krawędzi w ostrosłupie

Post autor: men1991 »

Dzięki za pomoc dla pewności wyniki \(\displaystyle{ d= 5 \sqrt{2}, k=10 \sqrt{2}, \cos\alpha=\frac{5 \sqrt{2} }{10 \sqrt{2} }, \sin(\alpha)=\frac{5 \sqrt{6} }{10 \sqrt{2} }}\). Dobrze to ?
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2010, o 16:51 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Umieszczaj CAŁE wyrażenia matematyczne, a nie tylko ich fragmenty, między jedną parą tagów [latex] i [/latex] - zapis będzie czytelniejszy. Poprawa wiadomości.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

krawędzi w ostrosłupie

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ d}\) i \(\displaystyle{ k}\) dobrze.

\(\displaystyle{ cos\alpha=\frac{5 \sqrt{2} }{10 \sqrt{2} }= \frac{1}{2}}\) czyli \(\displaystyle{ \alpha=60^o}\)
sinusa już nie musisz liczyć.
ODPOWIEDZ