zad.1
Wysokość graniastosłupa prostego jest równa \(\displaystyle{ 11 \ \mbox{cm}}\) a jego podstawą jest trójkąt równoramienny o jednym z kątów \(\displaystyle{ 120^{\circ}}\) i ramionach \(\displaystyle{ 14 \ \mbox{cm}}\). Oblicz pole powierzchni tego graniastosłupa.
zad.2
Oblicz obiętość graniastosłupa prawidłowego którego krawędż podstawy wynosi \(\displaystyle{ 12 \ \mbox{cm}}\) a wysokość \(\displaystyle{ 15 \ \mbox{cm}}\), jak również graniastosłupa którego podstawą jest trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej \(\displaystyle{ 13 \ \mbox{cm}}\) i pierwszej przyprostokątnej równej \(\displaystyle{ 7 \ \mbox{cm}}\) i wysokości \(\displaystyle{ 25 \ \mbox{cm}}\).
zad.3
wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego i wysokość jego ąciany bocznej tworzą kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) taki, że \(\displaystyle{ \sin \alpha= \frac{5}{13}}\) oblicz pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa.
zad.4
przekątna ,,d' prostokąta będącego przekrojem osiowym walca ma długość \(\displaystyle{ 12 \ \mbox{cm}}\) i tworzy z podstawą kąt \(\displaystyle{ \alpha=30^{\circ}}\). Oblicz pole powierzchni całkowitej tego walca i jego obiętość.
Proszę rozwiązującego o obiaśnienie jak on to robił z góry dziękuję.
graniastosłupy ostrosłupy walce
graniastosłupy ostrosłupy walce
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2010, o 20:20 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 25 wrz 2010, o 16:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gdansk
graniastosłupy ostrosłupy walce
Zad.1
Podstawa składa sie z dwóch boków 14 cm i jednego nie znanego jeżeli narysujemy wysokość tej podstawy to podziel i się ona nam na dwa trójkąty o kątach 30 60 90. Z zależność miedzi bokami wyjdzie nam ze wysokość to \(\displaystyle{ 7}\) a podstawa \(\displaystyle{ 14 \sqrt{3}}\). Tak wiec: \(\displaystyle{ 11 \cdot 14 \cdot 2+14 \sqrt{3} \cdot \frac{7}{2} \cdot 2+14 \sqrt{3} \cdot 11 = 308+252 \sqrt{3}}\)
Podstawa składa sie z dwóch boków 14 cm i jednego nie znanego jeżeli narysujemy wysokość tej podstawy to podziel i się ona nam na dwa trójkąty o kątach 30 60 90. Z zależność miedzi bokami wyjdzie nam ze wysokość to \(\displaystyle{ 7}\) a podstawa \(\displaystyle{ 14 \sqrt{3}}\). Tak wiec: \(\displaystyle{ 11 \cdot 14 \cdot 2+14 \sqrt{3} \cdot \frac{7}{2} \cdot 2+14 \sqrt{3} \cdot 11 = 308+252 \sqrt{3}}\)
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2010, o 20:22 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .