oblicz pole podstawy walca
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 8 wrz 2010, o 17:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: pl
- Podziękował: 5 razy
oblicz pole podstawy walca
Pole powierzchni całkowiej walca jest równe \(\displaystyle{ 40\pi cm ^{2}}\), a jego wysokosc ma 10 cm. Oblicz pole koła będącego podstawa tego walca.
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2010, o 18:30 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Błąd ortograficzny.
Powód: Błąd ortograficzny.
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 15 gru 2009, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stargard
- Pomógł: 8 razy
oblicz pole podstawy walca
Wskazówka:
\(\displaystyle{ P_{c} = 2 \pi r^{2} + 2 \pi rH}\)
Za \(\displaystyle{ P_{c}}\) wstawiasz \(\displaystyle{ 40 \pi}\), a za \(\displaystyle{ H = 10cm}\)
Następnie usuwasz \(\displaystyle{ \pi}\) i układasz równanie kwadratowe
Z resztą już chyba sobie poradzisz?
Pozdrawiam.
P.S. Jakbyś nie wiedział skąd ja to wziąłem to:
\(\displaystyle{ P_{c} = 2P_{p} + P_{b}}\)
\(\displaystyle{ P_{p} = \pi r^{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{b} = 2 \pi rH}\)
\(\displaystyle{ P_{c} = 2 \pi r^{2} + 2 \pi rH}\)
Za \(\displaystyle{ P_{c}}\) wstawiasz \(\displaystyle{ 40 \pi}\), a za \(\displaystyle{ H = 10cm}\)
Następnie usuwasz \(\displaystyle{ \pi}\) i układasz równanie kwadratowe
Z resztą już chyba sobie poradzisz?
Pozdrawiam.
P.S. Jakbyś nie wiedział skąd ja to wziąłem to:
\(\displaystyle{ P_{c} = 2P_{p} + P_{b}}\)
\(\displaystyle{ P_{p} = \pi r^{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{b} = 2 \pi rH}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 8 wrz 2010, o 17:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: pl
- Podziękował: 5 razy
oblicz pole podstawy walca
mój wynik to \(\displaystyle{ 70\pi}\)
wyliczyłem poprawnie ?
tylko ze \(\displaystyle{ x _{1} = -5 +3\sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ x _{2} =-5 -3\sqrt{5}}\)
i nie wiem który wybrac jako r
wyliczyłem poprawnie ?
tylko ze \(\displaystyle{ x _{1} = -5 +3\sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ x _{2} =-5 -3\sqrt{5}}\)
i nie wiem który wybrac jako r