Witam. Mam problem z pewnym zadaniem. Należy obliczyć pola i objętości ostrosłupów przedstawionych na rysunkach (załączyłam je w pliku). Jeden podpunkt obliczyłam, pozostały mi 2. W podpunkcie b objętość obliczyłam, zostało mi do policzenia w podpunkcie b tylko pole powierzchni, a w c objętość i pole powierzchni) Liczyłam to zadanie wczoraj i dzisiaj, za każdym razem wychodził mi iny, zły wynik i już nie mam więcej pomysłów. W podpunkcie b próbowałam obliczyć l z krawędzi tego ostrosłupa, potem z wysokości podstawy (licząc sinusem) i wynik nadal był zły. W podpunkcie c liczyłam krawędź podstawy, to nawet przy liczeniu objętości wychodził mi zły wynik. Mógłby mi ktoś napisać, jak obliczyć te zadania?
W podpunkcieie b Pc powinno być równe \(\displaystyle{ [202 frac{2}{13} cm ^{2}}\), w podpunckie c \(\displaystyle{ V=46 080 cm ^{3}}\), \(\displaystyle{ P _{c} = 8640 cm ^{2}}\)
Z góry dziękuję za pomoc
rysunek do zadania:
Pole i objętość ostrosłupów
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Pole i objętość ostrosłupów
b) żeby policzyć \(\displaystyle{ l}\) z tw. Pitagorasa policzymy wysokość \(\displaystyle{ h}\) opadającą na przeciwprostokątną \(\displaystyle{ c}\) (podstawa). Z pola:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} ab= \frac{1}{2} ch}\) c wylicz z tw. Pitagorasa, podstaw i wylicz \(\displaystyle{ h}\), potem już \(\displaystyle{ l}\) (wysokość jednej ze ścian bocznych).-- 20 września 2010, 20:53 --c) pole rombu policz ze wzoru z przekątnymi. Pamiętamy, że przekątne w rombie przecinają się pod kątem prostym i dzielą się na połowy - dzięki tej wiedzy policzymy \(\displaystyle{ x}\). Znów liczymy albo z pola albo np. z podobieństwa trójkątów:
\(\displaystyle{ \triangle ABC \sim \triangle ACD}\)
\(\displaystyle{ \frac{40}{x}= \frac{50}{30}}\)
mając \(\displaystyle{ x}\) z tw. Pitagorasa policz \(\displaystyle{ l}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} ab= \frac{1}{2} ch}\) c wylicz z tw. Pitagorasa, podstaw i wylicz \(\displaystyle{ h}\), potem już \(\displaystyle{ l}\) (wysokość jednej ze ścian bocznych).-- 20 września 2010, 20:53 --c) pole rombu policz ze wzoru z przekątnymi. Pamiętamy, że przekątne w rombie przecinają się pod kątem prostym i dzielą się na połowy - dzięki tej wiedzy policzymy \(\displaystyle{ x}\). Znów liczymy albo z pola albo np. z podobieństwa trójkątów:
\(\displaystyle{ \triangle ABC \sim \triangle ACD}\)
\(\displaystyle{ \frac{40}{x}= \frac{50}{30}}\)
mając \(\displaystyle{ x}\) z tw. Pitagorasa policz \(\displaystyle{ l}\)