Pole przekroju szescianu
Pole przekroju szescianu
Przekątna sześcianu ma długość 4 pierwiastek z 6 cm. Oblicz pole przekroju zawierającego 2 krawędzie boczne,nienależące do jednej ściany.
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Pole przekroju szescianu
\(\displaystyle{ D=a\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ 4\sqrt{6} = a\sqrt{3} \Rightarrow a=4\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ d_{p} = a\sqrt{2} = 4\sqrt{2} \cdot \sqrt{2} = 8}\)
\(\displaystyle{ P_{prz} = a \cdot d_{p} = 4\sqrt{2} \cdot 8 = 32\sqrt{2} \ cm^2}\)
\(\displaystyle{ 4\sqrt{6} = a\sqrt{3} \Rightarrow a=4\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ d_{p} = a\sqrt{2} = 4\sqrt{2} \cdot \sqrt{2} = 8}\)
\(\displaystyle{ P_{prz} = a \cdot d_{p} = 4\sqrt{2} \cdot 8 = 32\sqrt{2} \ cm^2}\)