Walec (rozwinięty)

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Kabacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 8 wrz 2010, o 19:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: docelowa
Podziękował: 47 razy

Walec (rozwinięty)

Post autor: Kabacz »

Mam takie oto zadanie
Objętość walca jest równa \(\displaystyle{ 54,5 cm^{2}}\). Oblicz Ppb wiedząc że po rozwinięciu jest on kwadratem.
I niestety przy wyciąganiu wzorów gubię się i coś wychodzą niewiarygodne liczby.
Czy może mi ktoś wyjaśnić jak to zrobić ?
Awatar użytkownika
rozwiazywanie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 22 mar 2010, o 19:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: cała Polska
Pomógł: 34 razy

Walec (rozwinięty)

Post autor: rozwiazywanie »

\(\displaystyle{ 54,5= \pi R^{2}H}\)
\(\displaystyle{ H=2 \pi R}\)
Pole boczne:

\(\displaystyle{ Pb=2 \pi RH}\)
Kabacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 8 wrz 2010, o 19:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: docelowa
Podziękował: 47 razy

Walec (rozwinięty)

Post autor: Kabacz »

dokładnie tak robiłem.
dochodzę do

\(\displaystyle{ r^{3} 3 \pi = V}\)
a następnie
wychodzi mi że \(\displaystyle{ r=1,79}\)
Co wydaje mi się zbyt nierealne.
Mylę się w obliczeniach czy może gdzieś źle przekształcam wzór ?
Awatar użytkownika
rozwiazywanie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 22 mar 2010, o 19:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: cała Polska
Pomógł: 34 razy

Walec (rozwinięty)

Post autor: rozwiazywanie »

\(\displaystyle{ 54,5= \pi R ^{2}2 \pi R}\)
\(\displaystyle{ 54,5=2 \pi ^{2} R ^{3}}\)
\(\displaystyle{ R= \sqrt[3]{ \frac{54,5}{2 \pi ^{2} } } \approx 1,40 cm}\)
ODPOWIEDZ