Objętość graniastosłupa prawidłowego
- mateusz3
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 18 wrz 2006, o 17:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 29 razy
Objętość graniastosłupa prawidłowego
Najdłuższa przekątna graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długość 8 cm, a kąt nachylenia tej przekątnej do płaszczyzny podstawy ma miarę 600. Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej tego graniastosłupa.
- magdabp
- Użytkownik
- Posty: 280
- Rejestracja: 28 paź 2006, o 23:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 29 razy
Objętość graniastosłupa prawidłowego
trzeba skorzystac z wlasnosci trojkatow o bokach 30, 60 i 90 stopni.
przekatna graniastoslupa=8
przekatna podstawy=4
wysokosc graniastoslupa=4pierwiastki z 2
liczysz pole podstawy z wzoru 6*a^2*pierwiastek z 3/4 i tu wychodzi 6*pierwiastek z 3
potem to mnożysz przez wysokość czyli 4*pierwiastek z 2 i wychodzi 24*pierwiastek z 6
[ Dodano: 7 Listopad 2006, 20:48 ]
a zeby obliczyc pole boczne to mnozysz 6*2*4 pierw. z 2 = 48 pierw z 2
krawedz podstawy = 2
przekatna graniastoslupa=8
przekatna podstawy=4
wysokosc graniastoslupa=4pierwiastki z 2
liczysz pole podstawy z wzoru 6*a^2*pierwiastek z 3/4 i tu wychodzi 6*pierwiastek z 3
potem to mnożysz przez wysokość czyli 4*pierwiastek z 2 i wychodzi 24*pierwiastek z 6
[ Dodano: 7 Listopad 2006, 20:48 ]
a zeby obliczyc pole boczne to mnozysz 6*2*4 pierw. z 2 = 48 pierw z 2
krawedz podstawy = 2
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Objętość graniastosłupa prawidłowego
Mi wyszło ciut inaczej. Podstawą jest sześciokąt więc mozna zapisać:
\(\displaystyle{ cos60^{o}=\frac{H}{8}}\) gdzie H jest wysokością graniastosłupa wiec:
H=4 i dalej
\(\displaystyle{ sin60^{o}=\frac{a}{8}}\) gdzie "a" to podwojony bok sześciokąta więc \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{2}=\frac{a}{8}}\) czyli \(\displaystyle{ a=4\sqrt{3}}\) bok sześciąkąta ma wiec długość: \(\displaystyle{ 2\sqrt{3}}\) teraz wzór na objętość:
\(\displaystyle{ V=6{\cdot}Pp{\cdot}H}\)
\(\displaystyle{ Pp=\frac{12\sqrt{3}}{4}=3\sqrt{3}}\)
więc:
\(\displaystyle{ V=72\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ cos60^{o}=\frac{H}{8}}\) gdzie H jest wysokością graniastosłupa wiec:
H=4 i dalej
\(\displaystyle{ sin60^{o}=\frac{a}{8}}\) gdzie "a" to podwojony bok sześciokąta więc \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{2}=\frac{a}{8}}\) czyli \(\displaystyle{ a=4\sqrt{3}}\) bok sześciąkąta ma wiec długość: \(\displaystyle{ 2\sqrt{3}}\) teraz wzór na objętość:
\(\displaystyle{ V=6{\cdot}Pp{\cdot}H}\)
\(\displaystyle{ Pp=\frac{12\sqrt{3}}{4}=3\sqrt{3}}\)
więc:
\(\displaystyle{ V=72\sqrt{3}}\)