Stereometria- graniastosłup prawidłowy czworokątny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Talka17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 4 paź 2009, o 13:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: podkarpacie

Stereometria- graniastosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: Talka17 »

Dany jest graniastosłup prawidłowy o\(\displaystyle{ h=4}\) i przekątnej podstawy \(\displaystyle{ d=4}\). Przekątna ściany bocznej tego graniastosłupa jest nachylona do postawy:
A. pod kątem \(\displaystyle{ \alpha}\) takim, że \(\displaystyle{ \tg \alpha = \sqrt{2}}\)
B. pod kątem \(\displaystyle{ \alpha}\) takim, że \(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
C. pod kątem \(\displaystyle{ \alpha}\) takim, że \(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{ \sqrt{6} }{3}}\)
D. pod kątem \(\displaystyle{ \alpha}\) takim, że \(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{ \sqrt{3} }{3}}\)

mam nadzieje że znajdzie się ktoś kto pomógłby mi z tym zadaniem, bo ja w ogóle nie ogarniam:)
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2010, o 20:57 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Stereometria- graniastosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: Chromosom »

wykonaj rysunek, oblicz dlugosc boku podstawy graniastoslupa i skorzystaj z definicji odpowiednich funkcji trygonometrycznych
ODPOWIEDZ