Witam
Mam zadane takie zadanie
Wyznacz cosinus kąta między przekątnymi sześcianu o krawędzi a.
Nie bardzo wiem, jak to rozwiązać, więc jeżeli jest ktos kto posłuży mi pomoc w tym zadanku to będeę bardzo wdzięczny
Sześcian-cosinus kąta miedzy przekatnymi
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Sześcian-cosinus kąta miedzy przekatnymi
Przekątna obliczysz z Twierdzenia Pitagorasa:
\(\displaystyle{ (a\sqrt{2})^{2}+a^{2}=3a^{2}}\) więc przekątna ma długość \(\displaystyle{ a\sqrt{3}}\)
bierzesz teraz pod uwagę trójkat równoramienny o dwóch bokach równych połowie przekątnej oraz trzecim boku a. Więc \(\displaystyle{ a^{2}=\frac{3}{2}a^{2}-\frac{3}{2}a^{2}cos\alpha}\) więc
\(\displaystyle{ cos\alpha=\frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ (a\sqrt{2})^{2}+a^{2}=3a^{2}}\) więc przekątna ma długość \(\displaystyle{ a\sqrt{3}}\)
bierzesz teraz pod uwagę trójkat równoramienny o dwóch bokach równych połowie przekątnej oraz trzecim boku a. Więc \(\displaystyle{ a^{2}=\frac{3}{2}a^{2}-\frac{3}{2}a^{2}cos\alpha}\) więc
\(\displaystyle{ cos\alpha=\frac{1}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 6 lis 2006, o 21:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 1 raz
Sześcian-cosinus kąta miedzy przekatnymi
Wiem, że to głupio zabrzmi ale jak możesz to rozpisz mi ten zacytowany wers, bo nie bardzo sie łapie co sie z czego wzieło.Lady Tilly pisze:Więc \(\displaystyle{ a^{2}=\frac{3}{2}a^{2}-\frac{3}{2}a^{2}cos\alpha}\) więc
\(\displaystyle{ cos\alpha=\frac{1}{3}}\)
Z góry dzięki i przepraszam za klopot.