Sześcian ppc i objętość
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 20 lip 2010, o 11:31
- Płeć: Mężczyzna
Sześcian ppc i objętość
Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość sześcianu, którego przekątna jest o 2 dłuższa od jego krawędzi.
- gott314
- Użytkownik
- Posty: 233
- Rejestracja: 15 kwie 2009, o 16:48
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 38 razy
Sześcian ppc i objętość
Wskazówka:
Wiesz, że \(\displaystyle{ d=a+2}\) (\(\displaystyle{ d}\) - dł. przekątnej sześcianu, \(\displaystyle{ a}\) - dł. krawędzi). Zastosuj tw. Pitagorasa, żeby obliczyć \(\displaystyle{ a}\). Następnie wstaw obliczoną wartość do wzorów na objętość (\(\displaystyle{ V=a^3}\)) i pole całkowite sześcianu (\(\displaystyle{ P_{pc}=6a^2}\)).
Wiesz, że \(\displaystyle{ d=a+2}\) (\(\displaystyle{ d}\) - dł. przekątnej sześcianu, \(\displaystyle{ a}\) - dł. krawędzi). Zastosuj tw. Pitagorasa, żeby obliczyć \(\displaystyle{ a}\). Następnie wstaw obliczoną wartość do wzorów na objętość (\(\displaystyle{ V=a^3}\)) i pole całkowite sześcianu (\(\displaystyle{ P_{pc}=6a^2}\)).
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 20 lip 2010, o 11:31
- Płeć: Mężczyzna
Sześcian ppc i objętość
Główkuję nad tym, ale nie jest dla mnie jasne, jak mogę a obliczyć z tw. Pitagorasa.