Oblicz objętość.
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
Oblicz objętość.
Obliczyć objętość ostrosłupa, którego podstawą jest trójkąt prostokątny, a krawędzie boczne są równej długości i są nachylone do podstawy pod kątem \(\displaystyle{ \alpha}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Oblicz objętość.
Do rozwiązania zadania potrzeba jeszcze jednej danej (długości dowolnego odcinka w ostrosłupie, np. długości krawędzi podstawy lub krawędzi bocznej).
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Oblicz objętość.
Niech spodek wysokości to S a wierzchołki podstawy A,B,C,(kąt prosty przy A) wierzchołek ostrosłupa W
Wtedy trójkąty WSA, WSB, WSC, są prostokątne, a ich przeciwprostokątną jest l. Ponadto Kąty WAS, WBS, WCS, mają miarę równą \(\displaystyle{ \alpha}\). Wysokość oznaczamy H.
Wtedy \(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{H}{l} \Rightarrow H=l \cdot sin \alpha}\).
Skoro \(\displaystyle{ AW=BW=CW}\) to Równe są odcinki \(\displaystyle{ SA=SB=SC}\). Teraz zauważamy że skoro \(\displaystyle{ SA=SB=SC}\) to S jest środkiem okręgu opisanego na podstawie czyli S jest środkiem przeciwprostokątnej podstawy, czyli \(\displaystyle{ SB=SC}\) i mamy:
\(\displaystyle{ \frac{H}{SB}=tg \alpha \Rightarrow SB= \frac{H}{tg \alpha } = \frac{l \cdot sin \alpha }{tg \alpha } =l \cdot cos \alpha}\).
Czy ja to robię dobrze? W tym miejscu utknąłem i nie mogę policzyć pola podstawy
Wtedy trójkąty WSA, WSB, WSC, są prostokątne, a ich przeciwprostokątną jest l. Ponadto Kąty WAS, WBS, WCS, mają miarę równą \(\displaystyle{ \alpha}\). Wysokość oznaczamy H.
Wtedy \(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{H}{l} \Rightarrow H=l \cdot sin \alpha}\).
Skoro \(\displaystyle{ AW=BW=CW}\) to Równe są odcinki \(\displaystyle{ SA=SB=SC}\). Teraz zauważamy że skoro \(\displaystyle{ SA=SB=SC}\) to S jest środkiem okręgu opisanego na podstawie czyli S jest środkiem przeciwprostokątnej podstawy, czyli \(\displaystyle{ SB=SC}\) i mamy:
\(\displaystyle{ \frac{H}{SB}=tg \alpha \Rightarrow SB= \frac{H}{tg \alpha } = \frac{l \cdot sin \alpha }{tg \alpha } =l \cdot cos \alpha}\).
Czy ja to robię dobrze? W tym miejscu utknąłem i nie mogę policzyć pola podstawy
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
Oblicz objętość.
Ja też utknąłem. Dlatego piszę, w odpowiedzi mam wynik \(\displaystyle{ \frac{1}{3}l^3cos^2 \alpha sin \alpha}\).
Ale to jest możliwe tylko wtedy, gdy trójkąt jest równoramienny. Myślę, że zadanie jest źle sformułowane w książce.
Ale to jest możliwe tylko wtedy, gdy trójkąt jest równoramienny. Myślę, że zadanie jest źle sformułowane w książce.
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Oblicz objętość.
Gdyby trójkąt był równoramienny to symetralna byłaby jednocześnie wysokości podstawy i miałaby długość \(\displaystyle{ l \cdot cos \alpha}\)
Wtedy pole podstawy to \(\displaystyle{ l^{2}cos^{2} \alpha}\),
a objętość \(\displaystyle{ \frac{1}{3}l^{3}cos^{2} \alpha sin \alpha}\)
Wtedy pole podstawy to \(\displaystyle{ l^{2}cos^{2} \alpha}\),
a objętość \(\displaystyle{ \frac{1}{3}l^{3}cos^{2} \alpha sin \alpha}\)