Wysokość stożka
Wysokość stożka
Objętość stożka wynosi \(\displaystyle{ 1000\pi}\), a tworząca tworzy z podstawą kąt \(\displaystyle{ 30^o}\). Oblicz wysokość tego stożka.
Ostatnio zmieniony 4 sie 2010, o 19:36 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj między tagami[latex] i [/latex] . Poprawa wiadomości.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj między tagami
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Wysokość stożka
Jeśli nie znasz funkcji trygonometrycznych to da się policzyć bez nich (ale używając ich jest łatwiej i szybciej- po to je wymyślono)
Sposób jest następujący
1. Rysunek pomocniczy
2. Dostrzerzenie trójkąta prostokątnego o kątach 90, 60, 30 stopni (połowa równobocznego) i bokach tworząca, wysokość stożka, promień podstawy.
3. Najważniejszy moment. Wykorzystanie własności trójkąta prostokątnego o kątach 90, 60, 30 stopni i obliczenie wszystkich boków trójkąta za pomocą jednej zmiennej (najlepiej wysokości, bo ją mamy obliczyć)
Wysokość oznaczmy \(\displaystyle{ H}\). Wtedy \(\displaystyle{ r= H \sqrt{3}}\)
4. Podstawiamy do wzoru na objętość
\(\displaystyle{ \frac{1}{3} \pi (H \sqrt{3} )^{2} \cdot H=1000 \pi}\)
I rozwiązujemy to równanie
\(\displaystyle{ \frac{1}{3} \cdot 3H ^{2} \cdot H=1000}\)
\(\displaystyle{ H ^{3} =1000}\)
\(\displaystyle{ H=10}\)
I mamy wynik
Sposób jest następujący
1. Rysunek pomocniczy
2. Dostrzerzenie trójkąta prostokątnego o kątach 90, 60, 30 stopni (połowa równobocznego) i bokach tworząca, wysokość stożka, promień podstawy.
3. Najważniejszy moment. Wykorzystanie własności trójkąta prostokątnego o kątach 90, 60, 30 stopni i obliczenie wszystkich boków trójkąta za pomocą jednej zmiennej (najlepiej wysokości, bo ją mamy obliczyć)
Wysokość oznaczmy \(\displaystyle{ H}\). Wtedy \(\displaystyle{ r= H \sqrt{3}}\)
4. Podstawiamy do wzoru na objętość
\(\displaystyle{ \frac{1}{3} \pi (H \sqrt{3} )^{2} \cdot H=1000 \pi}\)
I rozwiązujemy to równanie
\(\displaystyle{ \frac{1}{3} \cdot 3H ^{2} \cdot H=1000}\)
\(\displaystyle{ H ^{3} =1000}\)
\(\displaystyle{ H=10}\)
I mamy wynik