Graniastosłup o podstawie rombu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
xsewx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 25 kwie 2010, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL

Graniastosłup o podstawie rombu

Post autor: xsewx »

Oblicz objętość graniastosłupa którego podstawą jest romb o przekątnych z=4, y=2 a h jest 3 razy dłuższe niż bok rombu.
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Graniastosłup o podstawie rombu

Post autor: sushi »

z Pitagorasa policzysz krawedz rombu, a potem juz tylko do wzoru na objetosc
xsewx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 25 kwie 2010, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL

Graniastosłup o podstawie rombu

Post autor: xsewx »

W takim razie jak z Pitagorasa to muszę skorzystać z tych podanych danych z i y czyli przekątnych, co daję wynik 20 więc bok tego graniastosłupa ma 20 ? Czyli pozostałe boki również mają 20, ale skąd mam wziąć wartości ab bo wzór to V=abc, coś nie do końca rozumiem.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Graniastosłup o podstawie rombu

Post autor: piasek101 »

Skąd masz 20 ? Nawet nie odpowiadaj.

Masz trójkąt prostokątny : 1; 2; a. (bo połowy przekątnych; (a) bok rombu).

Wysokość to (3a).

Objętość tego graniastosłupa to \(\displaystyle{ V=0,5zy(3a)}\)
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Graniastosłup o podstawie rombu

Post autor: sushi »

przekatne przecinaja sie w polowie wiec ...
ODPOWIEDZ