Przekrój w sześcianie
-
- Użytkownik
- Posty: 244
- Rejestracja: 5 paź 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 47 razy
Przekrój w sześcianie
Zrób rysunek. Przekrój może być trójkątem równobocznym albo sześciokątem, w zakeżności, gdzie wypadnie cięcie. Trójkąty powstają, jeżeli płaszczyzna przetnie bok przy wierzchołku z przekątną, bok trójkąta nie może być dłuższy niż \(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\).
W tym przypadku hipotetyczny bok trójkąta wyniósłby 10 cm, czyli mniej niż \(\displaystyle{ 10 \sqrt{2}}\), więc przekrojem jest trójkąt równoboczny.
W tym przypadku hipotetyczny bok trójkąta wyniósłby 10 cm, czyli mniej niż \(\displaystyle{ 10 \sqrt{2}}\), więc przekrojem jest trójkąt równoboczny.