objętość skomplikowanych brył
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 7 lip 2010, o 18:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: j-bie
objętość skomplikowanych brył
1.
Sześcian o krawędzi długości 10 połączony z sześcioma kulami o promieniu r = 5, których środek każdej z kul znajduje się na środku innej ściany.
Objętość bryły wynosi: ???
2.
Sześcian o boku 10 połączony z sześcioma ostrosłupami prawidłowymi czworokątnymi o krawędzi podstawy długości 10 i wysokości 20. Wierzchołek każdego ostrosłupa leży w punkcie będącym centrum sześcianu, każdy z ostrosłupów przecina inną scianę sześcianu.
Objętośc bryły wynosi: ???
3.
Bryła złożona z sześcianu o boku 20, połączona z osmioma sześcianami o boku 12, z których środek każdego sześcianu leży w innym wierzchołku sześcianu o boku 20.
Objętoś wynosi: ???
Sześcian o krawędzi długości 10 połączony z sześcioma kulami o promieniu r = 5, których środek każdej z kul znajduje się na środku innej ściany.
Objętość bryły wynosi: ???
2.
Sześcian o boku 10 połączony z sześcioma ostrosłupami prawidłowymi czworokątnymi o krawędzi podstawy długości 10 i wysokości 20. Wierzchołek każdego ostrosłupa leży w punkcie będącym centrum sześcianu, każdy z ostrosłupów przecina inną scianę sześcianu.
Objętośc bryły wynosi: ???
3.
Bryła złożona z sześcianu o boku 20, połączona z osmioma sześcianami o boku 12, z których środek każdego sześcianu leży w innym wierzchołku sześcianu o boku 20.
Objętoś wynosi: ???
-
- Użytkownik
- Posty: 556
- Rejestracja: 15 mar 2009, o 18:13
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 57 razy
- Pomógł: 30 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
objętość skomplikowanych brył
wg mnie, ta część bryły mniejszej, która zawiera się w bryle większej zmniejsza jej objętość.
1.
połówki kul wewnątrz sześcianu redukują się z połówkami kul na zewnątrz sześcianu.
2.
wewnątrz znajdują się ostrosłupy o wysokości 5, na zewnątrz ostrosłup ścięty o wysokości 15.
3.
Na razie wyobraźnia zawodzi ( gorąco ) - wydaje mi się, że mniejsze sześciany można umiejscowić na różne sposoby.
1.
połówki kul wewnątrz sześcianu redukują się z połówkami kul na zewnątrz sześcianu.
2.
wewnątrz znajdują się ostrosłupy o wysokości 5, na zewnątrz ostrosłup ścięty o wysokości 15.
3.
Na razie wyobraźnia zawodzi ( gorąco ) - wydaje mi się, że mniejsze sześciany można umiejscowić na różne sposoby.
-
- Użytkownik
- Posty: 556
- Rejestracja: 15 mar 2009, o 18:13
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 57 razy
- Pomógł: 30 razy
objętość skomplikowanych brył
\(\displaystyle{ 1.}\) nie umie policzyć części objętości części wspólnej tych brył
\(\displaystyle{ 2.}\) nie umie policzyć podstawy tego małego ostrosłupa, który jest w sześcianie
\(\displaystyle{ 2.}\) nie umie policzyć podstawy tego małego ostrosłupa, który jest w sześcianie
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
objętość skomplikowanych brył
Jest to zbyteczne - w tym zadaniu.111sadysta pisze:\(\displaystyle{ 1.}\) nie umie policzyć części objętości części wspólnej tych brył
Jak bardzo chcesz - jest to objętość trzech kul.
Co do 3; to zgadzam się z @florek177, chociaż domyślam się jak to ma być.przecież piasek101 pisze:1. Raczej to będą półkule.
Objętość to : sześcian + 3 kule.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 7 lip 2010, o 18:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: j-bie
-
- Użytkownik
- Posty: 556
- Rejestracja: 15 mar 2009, o 18:13
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 57 razy
- Pomógł: 30 razy
objętość skomplikowanych brył
1. objętość tych połówek kul \(\displaystyle{ 4000 \pi}\), a sześcianu \(\displaystyle{ 8000}\)
objętość całej figury \(\displaystyle{ 4000( \pi + 2)}\)
2. nie umie policzyć podstawy tego małego ostrosłupa, który jest w sześcianie
objętość całej figury \(\displaystyle{ 4000( \pi + 2)}\)
2. nie umie policzyć podstawy tego małego ostrosłupa, który jest w sześcianie
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 7 lip 2010, o 18:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: j-bie