Oblicz pole i obwód przekroju powstałego jako przecięcie graniastosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy i wysokości równych a, płaszczyzną zawierającą jedną z krawędzi podstawy górnej i środki dwóch krawędzi podstawy dolnej.
Proszę bardzo o pomoc, próbuje to zrobić ale nic minie wychodzi.
pole i obwód przekroju
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 7 lip 2010, o 18:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: j-bie
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
pole i obwód przekroju
Przekrojem będzie trapez równoramienny.
Podstawy trapezu to \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ \frac{1}{2}a}\)
Ramię trapezu \(\displaystyle{ c}\) policzysz z Pitagorasa:
\(\displaystyle{ c^2=a^2+( \frac{1}{2}a )^2}\)
Potem wysokość trapezu też z Pitagorasa
Podstawy trapezu to \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ \frac{1}{2}a}\)
Ramię trapezu \(\displaystyle{ c}\) policzysz z Pitagorasa:
\(\displaystyle{ c^2=a^2+( \frac{1}{2}a )^2}\)
Potem wysokość trapezu też z Pitagorasa