Stożki powstałe z obrotu trójkąta

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Glo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 684
Rejestracja: 6 lis 2009, o 21:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 101 razy

Stożki powstałe z obrotu trójkąta

Post autor: Glo »

Witam!

Mam takie zadanko, które liczyłem kilka razy i za każdym razem wyszło mi co innego Treść brzmi tak:

Trójkąt o bokach długości 3, 7 i 6 obraca się dookoła najdłuższego boku. Ile wynosi objętość powstałej bryły?

Czy ktoś mógłby podać wynik? Mi wyszło raz \(\displaystyle{ 3\sqrt{21} \pi}\) a raz \(\displaystyle{ \frac{320}{21} \pi}\)

Z góry dzięki, bo już dostaję kota do głowy przy każdej kolejnej próbie.
Majeskas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1456
Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 198 razy

Stożki powstałe z obrotu trójkąta

Post autor: Majeskas »

\(\displaystyle{ r= \frac{8 \sqrt{5} }{7}j.}\)

\(\displaystyle{ V= \frac{320}{21} \pi j.^3}\)
ODPOWIEDZ