Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Glo
Użytkownik
Posty: 684 Rejestracja: 6 lis 2009, o 21:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 101 razy
Post
autor: Glo » 24 cze 2010, o 16:20
W stożek o promieniu podstawy długości 9 i wysokości 12 wpisano walec, w ten sposób, że jedna podstawa walca zawiera się w podstawie stożka, a brzeg jego drugiej podstawy zawiera się w powierzchni bocznej stożka. Oblicz długość promienia podstawy i długość wysokości walca, wiedząc że pole powierzchni bocznej walca wynosi .
Mam do rozwiązania takie zadanko. Będę wdzięczny za pomoc!
anna_
Użytkownik
Posty: 16328 Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy
Post
autor: anna_ » 24 cze 2010, o 18:16
Glo pisze: wiedząc że pole powierzchni bocznej walca wynosi .
ile?
Glo
Użytkownik
Posty: 684 Rejestracja: 6 lis 2009, o 21:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 101 razy
Post
autor: Glo » 24 cze 2010, o 21:27
Ops, mój błąd.
Wynosi \(\displaystyle{ 48 \pi}\) . Przepraszam
anna_
Użytkownik
Posty: 16328 Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy
Post
autor: anna_ » 24 cze 2010, o 21:40
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{12-h}{r} = \frac{12}{8} \\ 2 \pi rh=48 \pi \end{cases}}\)
Franginha
Użytkownik
Posty: 35 Rejestracja: 25 mar 2010, o 14:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sosnowiec
Post
autor: Franginha » 8 lip 2010, o 02:39
rozwiązując ten układ to wychodzi, że h jest minusowe... czy ja cos zle rozwiazuje?
anna_
Użytkownik
Posty: 16328 Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy
Post
autor: anna_ » 8 lip 2010, o 02:52
Źle rozwiązujesz.
\(\displaystyle{ \begin{cases} h=6 \\ r=4 \end{cases}}\)