Kulę metalową o promieniu R przetopiono na stożek, którego powierzchnia boczna jest 2 razy większa od pola podstawy. Znajdź wysokość stożka.
Proszę o pomoc . Mile widziana wnikliwa analiza zadania, żebym mógł robić podobne sam. Z góry dzięki!
Kula i stożek
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Kula i stożek
Zaczniemy od końca ;p Wiemy, że \(\displaystyle{ \pi rl=2 \pi r^2}\), czyli \(\displaystyle{ l=2r}\). Stąd wstępnie obliczymy wysokość stożka \(\displaystyle{ h=\sqrt{l^2-r^2}}\), czyli
\(\displaystyle{ h=\sqrt{4r^2-r^2}=r\sqrt{3}}\)
Korzystamy teraz z pierwszej informacji, która posiada jedyną daną w tym zadaniu (czyli promień kuli R). Kulę przetopiono na stożek, więc \(\displaystyle{ V_k=V_s}\):
\(\displaystyle{ \frac{4}{3}\pi R^3= \frac{1}{3}\pi r^2 h=\frac{1}{3}\pi r^3\sqrt{3} \ \ \Rightarrow \ \ r=R\sqrt[3]{\frac{4}{\sqrt{3}}}}\)
zatem wysokość stożka jest równa:
\(\displaystyle{ h=r\sqrt{3}= R\sqrt[3]{12}}\)
mały edit.
\(\displaystyle{ h=\sqrt{4r^2-r^2}=r\sqrt{3}}\)
Korzystamy teraz z pierwszej informacji, która posiada jedyną daną w tym zadaniu (czyli promień kuli R). Kulę przetopiono na stożek, więc \(\displaystyle{ V_k=V_s}\):
\(\displaystyle{ \frac{4}{3}\pi R^3= \frac{1}{3}\pi r^2 h=\frac{1}{3}\pi r^3\sqrt{3} \ \ \Rightarrow \ \ r=R\sqrt[3]{\frac{4}{\sqrt{3}}}}\)
zatem wysokość stożka jest równa:
\(\displaystyle{ h=r\sqrt{3}= R\sqrt[3]{12}}\)
mały edit.
-
- Użytkownik
- Posty: 684
- Rejestracja: 6 lis 2009, o 21:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 101 razy
Kula i stożek
A mogłabyś jeszcze powiedzieć, gdzie podziało się 'h' w tym równaniu?
\(\displaystyle{ \frac{4}{3}\pi R^3= \frac{1}{3}\pi r^2 \ \ \Rightarrow \ \ r=2\sqrt{R^3}}\)
Bo skoro porównujemy objętości, to
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}\pi r^2}\) <-- tutaj chyba brakuje h? A to nieco zmienia chyba postać rzeczy?
\(\displaystyle{ \frac{4}{3}\pi R^3= \frac{1}{3}\pi r^2 \ \ \Rightarrow \ \ r=2\sqrt{R^3}}\)
Bo skoro porównujemy objętości, to
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}\pi r^2}\) <-- tutaj chyba brakuje h? A to nieco zmienia chyba postać rzeczy?