Pilnie proszę o pomoc. Podobno to zadanie można obliczyć. Ja uważam, że tylko za pomocą algebry, aczkolwiek moja nauczycielka twierdzi, że da się.
Oto treść:
Wysokość h czworościanu foremnego jest o 2 mniejsza od długosci jego krawędzi. Oblicz jego objętość i pole powierzchni całkowitej.
Z góry dziękuje za pomoc.
obj. i pole pow. całk. czworościanu foremnego
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
obj. i pole pow. całk. czworościanu foremnego
Wysokość h czworościanu foremnego jest o 2 mniejsza od długosci jego krawędzi. Oblicz jego objętość i pole powierzchni całkowitej.
\(\displaystyle{ h=a-2 \newline
\newline
h=\frac{\sqrt6}{3}a\newline
\newline
\frac{\sqrt6}{3}a = a-2 \newline
2=a-\frac{\sqrt6}{3}a /\cdot 3 \newline
6=3a - \sqrt6 a \newline
6=a(3-\sqrt6) \newline
a=\frac{6}{3-\sqrt6} \newline}\)
usuń tylko niewymierność i masz już a, wtedy z polem i objętością nie powinno być już problemu
\(\displaystyle{ h=a-2 \newline
\newline
h=\frac{\sqrt6}{3}a\newline
\newline
\frac{\sqrt6}{3}a = a-2 \newline
2=a-\frac{\sqrt6}{3}a /\cdot 3 \newline
6=3a - \sqrt6 a \newline
6=a(3-\sqrt6) \newline
a=\frac{6}{3-\sqrt6} \newline}\)
usuń tylko niewymierność i masz już a, wtedy z polem i objętością nie powinno być już problemu