pole powierzchni całkowitej i objętość sześcianu
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 14 cze 2010, o 09:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Stalowa Wola
pole powierzchni całkowitej i objętość sześcianu
oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość sześcianu, którego przekątna ściany bocznej \(\displaystyle{ c= 4\sqrt{2}}\).
Ostatnio zmieniony 14 cze 2010, o 11:23 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 795
- Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 66 razy
pole powierzchni całkowitej i objętość sześcianu
Wiemy, ze przekątna ścieny bocznej to przekątna kwadratu. Przekatna kwadratu to natomiast:
\(\displaystyle{ d = a \sqrt{2}}\) gdzie \(\displaystyle{ a}\) to bok kwadratu
\(\displaystyle{ d = a \sqrt{2}}\) gdzie \(\displaystyle{ a}\) to bok kwadratu