Przekątna ściany bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 130 cm, a krawędź podstawy ma długość 50 cm. Oblicz objętość i pole powierzchni tego graniastosłupa.
Wytłumaczy ktoś?
Graniastosłup prawidłowy.
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
Graniastosłup prawidłowy.
Graniastosłup prawidłowy trójkątny w podstawie ma trójkąt równoboczny. Odpowiedni rysunek.
Pole podstawy:
\(\displaystyle{ Pp=\frac{a^{2}\sqrt{3}}{4} \\ H-wysokosc \ graniastoslupa \\ H^{2}=130^{2}-50^{2} \\ H=\sqrt{1440}}\)
Dalej już sobie sam policz, wyciągnij pierwiastek i po podstawiaj do wzorów.
Pole podstawy:
\(\displaystyle{ Pp=\frac{a^{2}\sqrt{3}}{4} \\ H-wysokosc \ graniastoslupa \\ H^{2}=130^{2}-50^{2} \\ H=\sqrt{1440}}\)
Dalej już sobie sam policz, wyciągnij pierwiastek i po podstawiaj do wzorów.