Prostopadłościan i obliczenia.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
vodzi1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 30 maja 2010, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczytno

Prostopadłościan i obliczenia.

Post autor: vodzi1 »

Pojemnik w kształcie prostopadłościanu ma krawędzi długości 130 mm, 16 cm, 0,02 m. Ile litrów wody zmieści się w tym pojemniku?
Pomożecie?
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

Prostopadłościan i obliczenia.

Post autor: Quaerens »

Narysuj sobie prostopadłościan.

\(\displaystyle{ a=13cm \\ b=16cm \\ c=2cm \\ V_{p}=a \cdot b \cdot c \\ V=13 \cdot 16 \cdot 2=..}\)
vodzi1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 30 maja 2010, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczytno

Prostopadłościan i obliczenia.

Post autor: vodzi1 »

To chyba nie koniec zadania bo obliczyłem objętość, ale nadal nie wiem ile wody zmieści się w pojemniku?
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

Prostopadłościan i obliczenia.

Post autor: Quaerens »

No nie, przelicz ile \(\displaystyle{ cm^{3}=l?}\)
ODPOWIEDZ