sprostopadłościan, ostrosup, walec, stożek

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
marta1085
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 10 cze 2010, o 17:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 3 razy

sprostopadłościan, ostrosup, walec, stożek

Post autor: marta1085 »

1. Ile razy zwiększy się objętość prostopadłościanu, jeśli jego krawędzie zwiększymy czterokrotnie?

2. Objętość pokoju jest równa 61,25 m3 . Przy czym długość podłogi jest dwa razy większa od jej szerokości, a wysokość pokoju jest o 1m większa od szerokości.
a) Ułóż równanie pozwalające wyznaczyć wymiary tego pokoju, przyjmując za niewiadomą x szerokość pokoju,
b) Rozwiąż to równanie, wiedząc że wysokość pomieszczenia jest równa 2,5 m
3. Pod jakim kątem krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest nachylona do płaszczyzny podstawy, jeśli krawędź podstawy ma długość 10 cm, a objętość togo ostrosłupa jest równa 300 cm 2?

4. Ser żółty przed dojrzewaniem był walcem o średnicy podstawy 40cm i wysokości 12cm, w czasie dojrzewania napęczniał i zwiększył swoją objętość o 25%. Oblicz objętość dojrzałego sera ( przypnij π ≈3,14)

5. Jeden pojemnik elewatora zbożowego ma kształt walca o średnicy 10m i wysokości 30m. Ile ton pszenicy można w nim magazynować, jeśli jedna tona zajmuje 1,2 m3.


6. Oblicz ile węgla leży na kopcu w kształcie stożka, którego obwód podstawy jest równy 30m, a tworząca jest nachylona to płaszczyzny podstawy pod kątem 500

7. Pan Marcin, wyjeżdżając na dwutygodniowy urlop, zostawił niedokręcony kran, z którego co 2 sekundy spadała kropa wody. Przyjmując , że krople wody to kulki o średnicy 2 mm, oblicz ile litrów wody wycieknie przez dwa tygodnie z kranu Pana Marcina.


prosze o pomoc w rozwiązaniu zadań, na tyle ile się da.
Jeśli się nie da to nie musz.
knrt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 255
Rejestracja: 19 maja 2010, o 13:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wejherowo
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 15 razy

sprostopadłościan, ostrosup, walec, stożek

Post autor: knrt »

\(\displaystyle{ V_1=abc}\)
\(\displaystyle{ V_2=4a \cdot 4b \cdot 4c=4^3 \cdot V_1}\)
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

sprostopadłościan, ostrosup, walec, stożek

Post autor: Quaerens »

Zadanie 4

Oblicz objętość walca ( sera: mniam ), a następnie wykonaj działanie: \(\displaystyle{ V_{2}=1,25 \cdot V_{1}}\)

Zadanie 5

Oblicz sobie objętość walca, następnie podziel to przez 1,2.

Zadanie 6

Coś duży ten kąt... To chyba n-krotny obrót wskazówki zegara

Zadanie 7

Kropel o objętości \(\displaystyle{ \approx 33.52mm^{3}}\) np. w ciągu 10 sekund spadnie Ci 5, w ciągu godziny spadnie Ci 1800, a w ciągu 14 dni ( 1209600 sekund ) ?
ODPOWIEDZ