wyliczanie objętości prawidłowego ostrosłupa czworokątnego
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 7 cze 2010, o 13:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tu
- Podziękował: 3 razy
wyliczanie objętości prawidłowego ostrosłupa czworokątnego
Znaleźć objętość prawidłowego ostrosłupa czworokątnego wiedząc, że odległość środka jego wysokości od krawędzi bocznej jest równa a zaś od ściany bocznej wynosi b.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
wyliczanie objętości prawidłowego ostrosłupa czworokątnego
,,Pobawiłem się" - podobieństwo trójkątów i Pitagoras.
Mam (bez likwidacji niewymierności), mogłem się pomylić :
\(\displaystyle{ V=\frac{16a^3b^3}{3(a^2-b^2)\sqrt{2b^2-a^2}}}\)
Mam (bez likwidacji niewymierności), mogłem się pomylić :
\(\displaystyle{ V=\frac{16a^3b^3}{3(a^2-b^2)\sqrt{2b^2-a^2}}}\)