Pole powierzchni i objetosc szescianu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Mazuur15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 30 mar 2010, o 21:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kościan

Pole powierzchni i objetosc szescianu

Post autor: Mazuur15 »

Przekatna szescianu ma dlugosc 5\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)cm. Oblicz pole powierzchni calkowitej i objetosc tego szescianu.
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

Pole powierzchni i objetosc szescianu

Post autor: sea_of_tears »

Mazuur15 pisze:Przekatna szescianu ma dlugosc 5\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)cm. Oblicz pole powierzchni calkowitej i objetosc tego szescianu.

wzór na przekątną sześcianu \(\displaystyle{ D=a\sqrt3}\)
\(\displaystyle{ 5\sqrt3=a\sqrt3 \newline
a=5\newline
\newline
P_c=6a^2=6\cdot 5^2=6\cdot 25=150 cm^2\newline
V=a^3=5^3=125cm^3}\)
ODPOWIEDZ