Dany jest ostrosłup prawidłowy o podstawie sześciokątnej. Krawędź podstawy ma długość a, a wysokość ostrosłupa wynosi h. Oblicz cosinus kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy. Wykonaj obliczenia dla a=2dm i h=3dm.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania
Oblicz cosinus kąta nachylenia ściany bocznej...
-
- Użytkownik
- Posty: 795
- Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 66 razy
Oblicz cosinus kąta nachylenia ściany bocznej...
Według moich szybkich obliczeń:
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{a \sqrt{3}}{ 2\sqrt{ \frac{3}{4}a ^{2} + h ^{2}}}}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{a \sqrt{3}}{ 2\sqrt{ \frac{3}{4}a ^{2} + h ^{2}}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
Oblicz cosinus kąta nachylenia ściany bocznej...
Zrób rysunek. Ostrosłup ABCDEFS.
S' - spodek wysokości ostrosłupa na podstawę.
Zaznacz odpowiedni przekrój. Np. trójkąt prostokątny AS'S. Wtedy szukany kąt możemy zaznaczyć jako kąt ostry SAS'.
|SS'|=h
|AS|=b
|AS'|=c
z funkcji trygonometrycznych cosinus szukanego kąta to stosunek b do c. Dobrze by było zatem policzyć sobie b, wtedy mając h, c weźmiemy z Pitagorasa.
Wiemy jeszcze, że długość krawędzi podstawy wynosi a.
Podstawą jest sześciokąt foremny, który składa się z 6 przystających trójkątów równobocznych, które mają wspólny wierzchołek w środku okręgu opisanego na sześciokącie, czyli w punkcie S'. Zatem b=a.
Myślę, że dalej zadanie nie powinno sprawić kłopotu.
S' - spodek wysokości ostrosłupa na podstawę.
Zaznacz odpowiedni przekrój. Np. trójkąt prostokątny AS'S. Wtedy szukany kąt możemy zaznaczyć jako kąt ostry SAS'.
|SS'|=h
|AS|=b
|AS'|=c
z funkcji trygonometrycznych cosinus szukanego kąta to stosunek b do c. Dobrze by było zatem policzyć sobie b, wtedy mając h, c weźmiemy z Pitagorasa.
Wiemy jeszcze, że długość krawędzi podstawy wynosi a.
Podstawą jest sześciokąt foremny, który składa się z 6 przystających trójkątów równobocznych, które mają wspólny wierzchołek w środku okręgu opisanego na sześciokącie, czyli w punkcie S'. Zatem b=a.
Myślę, że dalej zadanie nie powinno sprawić kłopotu.