Objętość ostrosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
demolkaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 7 cze 2010, o 16:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sudół

Objętość ostrosłupa

Post autor: demolkaa »

krwaedz boczna szałasu w kształcie ostrosłupa prawidłowego czworokatnego ma długość 3m i jest nachylona pod katem 45stopni. ile waży powietrze wypełniajace ten szałas jesli 1m3 wazy 1,2 kg

pokopane zadanie
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Objętość ostrosłupa

Post autor: anna_ »

Pod kątem \(\displaystyle{ 45^o}\) do czego?
demolkaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 7 cze 2010, o 16:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sudół

Objętość ostrosłupa

Post autor: demolkaa »

u Sorka pod katem 45 do plaszczyzny podstawy
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Objętość ostrosłupa

Post autor: anna_ »

Trójkąt: krawędź boczna, krawędź boczna, przekątna podstawy jest trójkątem równoramiennym prostokątnym.

Licz kolejno:
Przekątną podstawy.
Wysokość ostrosłupa (czyli wysokość tego trójkąta)
Pole podstawy
Objętość
Pomnóż objętość przez 1,2 kg
demolkaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 7 cze 2010, o 16:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sudół

Objętość ostrosłupa

Post autor: demolkaa »

zgory dzieki chyba ogarne-- 7 cze 2010, o 17:40 --nmn alee tu jest jaksa zaleznosc z tym katem 45 Stopni poniewaz jak przekatna musze obliczyc ze wzoru w ktorym jest a-krawedz podstawy
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Objętość ostrosłupa

Post autor: anna_ »

Pitagorasa znasz?
demolkaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 7 cze 2010, o 16:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sudół

Objętość ostrosłupa

Post autor: demolkaa »

no znam pitagorasa i juz kminie-- 7 cze 2010, o 19:35 --a nie mzoesz podac roziwazania ?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Objętość ostrosłupa

Post autor: anna_ »

Mogę podpowiedzieć:
Przekątną podstawy - \(\displaystyle{ 3 \sqrt{2}}\)
Wysokość ostrosłupa (czyli wysokość tego trójkąta) - \(\displaystyle{ \frac{3 \sqrt{2} }{2}}\)
Pole podstawy - \(\displaystyle{ 4,5}\)
Objętość - \(\displaystyle{ \frac{9 \sqrt{2} }{4}}\)
demolkaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 7 cze 2010, o 16:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sudół

Objętość ostrosłupa

Post autor: demolkaa »

dzieki wilekieee
dostałem 4+ z tesru gimnazjalnego na koniec 2 klasy mialem 14/18 pkt i mam na koniec 4 XDDD
ODPOWIEDZ