Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy 6cm i krawędzi bocznej 10cm.
Pomorze ktoś ; >?
objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 19 kwie 2010, o 12:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: B-ca
-
- Użytkownik
- Posty: 795
- Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 66 razy
objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego
1. Ostrosłup prawidłowy trójkatny to taki, który ma w podstawie trójkat rownoboczny. Wiec mając podaną krawędź podstawy łatwo policzysz pole podstawy.
2. Spodek wysokości ostrosłupa to punkt przeciecia się wysokości podstawy. Dzielą się one w stosunku 2:1 licząc od wierzchołka. Z tego mamy twierdzenie Pitagorasa:
\(\displaystyle{ H ^{2} + \left( \frac{2}{3} * \frac{6 \sqrt{3}}{2} \right) ^{2} = 10 ^{2}}\)
Policz i sprawdze czy dobry wynik.
2. Spodek wysokości ostrosłupa to punkt przeciecia się wysokości podstawy. Dzielą się one w stosunku 2:1 licząc od wierzchołka. Z tego mamy twierdzenie Pitagorasa:
\(\displaystyle{ H ^{2} + \left( \frac{2}{3} * \frac{6 \sqrt{3}}{2} \right) ^{2} = 10 ^{2}}\)
Policz i sprawdze czy dobry wynik.
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 19 kwie 2010, o 12:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: B-ca
objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego
Ale ja jestem w punkcie bez wyjścia nie potrafie tego w ogóle zapomniałem jak się to robi bo nie byłem w szkole przed dwa tygodnie ;/
-
- Użytkownik
- Posty: 795
- Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 66 razy
objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego
\(\displaystyle{ V = \frac{1}{3}Pp*H}\)
\(\displaystyle{ V = \frac{ \frac{6 ^{2} \sqrt{3}H}{4}}{3}}\)
\(\displaystyle{ V = \frac{9 \sqrt{3}H}{3}}\)
\(\displaystyle{ V = \frac{9 \sqrt{3}*2 \sqrt{22}}{3}}\)
\(\displaystyle{ V = 6 \sqrt{66}}\)
Wysokośc policzyłem z równania, które napisałem powyżej.
\(\displaystyle{ V = \frac{ \frac{6 ^{2} \sqrt{3}H}{4}}{3}}\)
\(\displaystyle{ V = \frac{9 \sqrt{3}H}{3}}\)
\(\displaystyle{ V = \frac{9 \sqrt{3}*2 \sqrt{22}}{3}}\)
\(\displaystyle{ V = 6 \sqrt{66}}\)
Wysokośc policzyłem z równania, które napisałem powyżej.
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 19 kwie 2010, o 12:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: B-ca