zad.
Wykres funkcjji określonej wzorem\(\displaystyle{ y= \frac{1}{2}x+2}\) przecina oś w punkcie A i oś rzędnych w punkcie B Oblicz \(\displaystyle{ sin \sphericalangle OAB}\) i \(\displaystyle{ tgOAB \sphericalangleOAB}\)
Narysowałem tą funkcję ale nie weim co mam wogóle obliczyć...
Oblicznie sin i tg
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Oblicznie sin i tg
\(\displaystyle{ tg\alpha= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha}\) z ukladu:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{sin\alpha}{cos\alpha} = \frac{1}{2} \\ sin^2\alpha+cos^2\alpha=1 \end{cases}}\)
lub
\(\displaystyle{ sin\alpha= \frac{|OB|}{|AB|}}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha}\) z ukladu:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{sin\alpha}{cos\alpha} = \frac{1}{2} \\ sin^2\alpha+cos^2\alpha=1 \end{cases}}\)
lub
\(\displaystyle{ sin\alpha= \frac{|OB|}{|AB|}}\)