objętość ostrosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 17 gru 2008, o 16:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Nieznane
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1 raz
objętość ostrosłupa
Promień okręgu opisanego na podstawie ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest o 8 krótszy od krawędzi bocznej tego ostrosłupa i wynosi 5 . oblicz objętość tego ostrosłupa?
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
objętość ostrosłupa
W przekroju masz trójkąt prostokątny: \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) wysokości podstawy, wysokość ostrosłupa i krawędź boczna. Z Pitagorasa wyznaczasz H: \(\displaystyle{ R^2+H^2=k^2}\), R i k masz dane.
Promień okręgu opisanego to \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) wysokości trójkąta równobocznego, więc bok dostaniesz z tego: \(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{3}=5}\).
Mając a i H obliczysz objętość.
Promień okręgu opisanego to \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) wysokości trójkąta równobocznego, więc bok dostaniesz z tego: \(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{3}=5}\).
Mając a i H obliczysz objętość.