powierzchnia boczna stozka po rozwinieciu ma ksztalt polkola.
kat miedzy dwoma tworzacymi w przekroju osiowym tego stozka wynosi??
i wlasnie nie wiem jak to obliczyc... ;/
z gory dzieki
przekroj osiowy stozka
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
przekroj osiowy stozka
Połowa obwodu koła jest pełnym obwodem podstawy stożka: R - promień półkola, r - promień podstawy stożka; jednocześnie R jest tworzącą stożka.
\(\displaystyle{ \pi \, R = 2 \, \pi \cdor r}\)
narysuj przekrój, wyraź wszystko przez np. r i policz kąt z f. tryg.
\(\displaystyle{ \pi \, R = 2 \, \pi \cdor r}\)
narysuj przekrój, wyraź wszystko przez np. r i policz kąt z f. tryg.