Objętość powstałej bryły
-
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 12 sty 2010, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 17 razy
Objętość powstałej bryły
zad.
W trapezie prostokątnym kąt rozwarty ma miarę \(\displaystyle{ 120^{0}}\). Krótsza przekątna i ramię trapezu mają jednakową długość równą 8 cm. Oblicz objętość bryły powstałej w wyniku obrotu tego trapezu dookoła krótszej podstawy.
W trapezie prostokątnym kąt rozwarty ma miarę \(\displaystyle{ 120^{0}}\). Krótsza przekątna i ramię trapezu mają jednakową długość równą 8 cm. Oblicz objętość bryły powstałej w wyniku obrotu tego trapezu dookoła krótszej podstawy.
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
Objętość powstałej bryły
Nie.michael33 pisze:Czyli \(\displaystyle{ r=4 \sqrt{2}}\) ?
Promień walca = promień stożka = wysokość trapezu
(własność trójkąta o kątach 30, 60, 90)
Jakim cudem?damianplflow pisze:A mi się wydawało, że to stożek ścięty wyjdzie. Wzorów na niego kupa
-
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 12 sty 2010, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 17 razy
Objętość powstałej bryły
Moglibyście mi troszkę dokładniej pomóc z tym zadaniem ? Otóż mam pytanie : czy wysokość tego trapezu a zarazem promień ma 4 cm ?