Obliczanie ostrosłupa prawidłowego trójkątnego.
Obliczanie ostrosłupa prawidłowego trójkątnego.
\(\displaystyle{ }\) Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu. : Oblicz V i Pc ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, którego wysokość ściany bocznej wynosi 4 \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) i tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60 stopni.\(\displaystyle{ }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Obliczanie ostrosłupa prawidłowego trójkątnego.
a - bok podstawy
h - wysokość ściany bocznej
H - wysokość ostrosłupa
\(\displaystyle{ sin60^{\circ}= \frac{H}{h} \Rightarrow H=6 \\
cos60^{\circ}= \frac{ \frac{a \sqrt{3} }{6} }{h} \Rightarrow a=12}\)
Dalej chyba sobie poradzisz.
h - wysokość ściany bocznej
H - wysokość ostrosłupa
\(\displaystyle{ sin60^{\circ}= \frac{H}{h} \Rightarrow H=6 \\
cos60^{\circ}= \frac{ \frac{a \sqrt{3} }{6} }{h} \Rightarrow a=12}\)
Dalej chyba sobie poradzisz.