Oblicz cos \(\displaystyle{ \sphericalangle}\) między przekątną ściany bocznej i sąsiednią ścianą boczną w graniastosłupie trójkątnym, jeżeli jego ściany boczne są kwadratami.
A więc podstawą tego graniastosłupa jest trójkąt równoboczny
Oblicz cos kąta Graniastosłup trójkątny
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 9 lis 2009, o 19:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Parzewo
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Oblicz cos kąta Graniastosłup trójkątny
a moze by lepiej brzmialo cosinus kata miedzy przekatnymi sasiednich ścian bocznych
wtedy lecisz z tw cosinusow
\(\displaystyle{ a^2= d^2 +d^2 - 2 \cdot d \cdot d \cdot \cos \alpha}\)
gdzie d- przekatna kwadratu o boku "a"
a- tutaj akurat wyjdzie gorna krawedz graniastosłupa
\(\displaystyle{ a^2= 2a^2 +2a^2 - 2 \cdot 2a^2 \cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ 1= 2 +2 - 4 \cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ \frac{3}{4}= \cos \alpha}\)
wtedy lecisz z tw cosinusow
\(\displaystyle{ a^2= d^2 +d^2 - 2 \cdot d \cdot d \cdot \cos \alpha}\)
gdzie d- przekatna kwadratu o boku "a"
a- tutaj akurat wyjdzie gorna krawedz graniastosłupa
\(\displaystyle{ a^2= 2a^2 +2a^2 - 2 \cdot 2a^2 \cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ 1= 2 +2 - 4 \cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ \frac{3}{4}= \cos \alpha}\)