Stosunek 3-ech krwędzi i objętość.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
Medea
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 24 paź 2009, o 12:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Chorzów
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 1 raz

Stosunek 3-ech krwędzi i objętość.

Post autor: Medea »

Objętość prostopadłościanu jest równa 810\(\displaystyle{ dm^3}\). Stosunek długości trzech krawędzi wychodzących z jednego wierzchołka wynosi 2:3:5, przy czym długość wysokości jest największa. Zatem wysokość ma długość...
Krawędzie podstawy mają długości....

Niby zadanie łatwe, ale wychodzą mi dziwne rzeczy jedynie myślę co jest dobrze to wysokość która mi wyszła \(\displaystyle{ 9 \sqrt{10}}\) .
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Stosunek 3-ech krwędzi i objętość.

Post autor: Lbubsazob »

\(\displaystyle{ V=2x \cdot 3x \cdot 5x=30x^3 \\
30x^3=810 \Rightarrow x^3=270 \Rightarrow x= \sqrt[3]{27 \cdot 10}= 3\sqrt[3]{10}}\)
Awatar użytkownika
Medea
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 24 paź 2009, o 12:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Chorzów
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 1 raz

Stosunek 3-ech krwędzi i objętość.

Post autor: Medea »

Wydaje się ok..ale jak wyliczę każdą daną a potem je wszystkie pomnożę to wychodzi 8100... Jak to możliwe? Mam tak \(\displaystyle{ 6 \sqrt[3]{10}* 9 \sqrt[3]{10}*15 \sqrt[3]{10}}\).
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Stosunek 3-ech krwędzi i objętość.

Post autor: sushi »

bo \(\displaystyle{ x^3=27}\)-- 25 maja 2010, 10:14 --czyli x=3
ODPOWIEDZ