1. Jaką objętość ma walec powstały z obrotu prostokąta o wymiarach 4 x 6 wokół krótszego boku?
2.Kieliszek ma kształt stożka. Do kieliszka nalano 120cm sześciennych napoju. Napój sięga do wysokości 10cm . Jaka jest jest średnica kieliszka na wysokości, do jakiej sięgnął napój?
3. Do niedawna grano w ping-ponga piłeczką o średnicy 38mm. Obecnie piłeczki mają średnicę o 2mm większą. O ile zwiększyło się pole powierzchni piłeczki od ping-ponga?
Prosze o pomoc w zadaniach
stożki, objętość walca
- Mistrz
- Użytkownik
- Posty: 637
- Rejestracja: 10 sie 2009, o 09:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz / Warszawa
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 135 razy
stożki, objętość walca
Zadanie pierwsze, dla przykładu:
Walec ma promień podstawy 6 i wysokość 4, zatem jego objętość to \(\displaystyle{ \pi \cdot 6^2 \cdot 4 = 144\pi}\).
Nie bardzo rozumiem z czym masz problem. Nie znasz wzorów? Napotykasz trudności rachunkowe lub z podstawianiem? A może nie umiesz wyobrazić sobie sytuacji danej w zadaniu? Napisz, a łatwiej będzie Ci pomóc
Walec ma promień podstawy 6 i wysokość 4, zatem jego objętość to \(\displaystyle{ \pi \cdot 6^2 \cdot 4 = 144\pi}\).
Nie bardzo rozumiem z czym masz problem. Nie znasz wzorów? Napotykasz trudności rachunkowe lub z podstawianiem? A może nie umiesz wyobrazić sobie sytuacji danej w zadaniu? Napisz, a łatwiej będzie Ci pomóc