Największa objętość walca
-
- Użytkownik
- Posty: 218
- Rejestracja: 24 lis 2009, o 10:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wilno
- Podziękował: 27 razy
Największa objętość walca
Ze wszestkich walców wpisanych do kuli znaleźć ten którego objętość najwieksza.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Największa objętość walca
\(\displaystyle{ R}\) - promień kuli
\(\displaystyle{ r}\) - promień podstawy walca
\(\displaystyle{ H}\) - wysokość walca
\(\displaystyle{ (2r)^2+H^2=(2R)^2}\)
\(\displaystyle{ 4r^2+H^2=4R^2}\)
\(\displaystyle{ 4r^2=4R^2-H^2}\)
\(\displaystyle{ r^2= \frac{4R^2-H^2}{4}}\)
\(\displaystyle{ V= \pi r^2H}\)
\(\displaystyle{ V(H)= \pi \frac{4R^2-H^2}{4}H}\)
\(\displaystyle{ V(H)= HR^2 \pi-\frac{H^3}{4}\pi}\)
\(\displaystyle{ V'(H)=R^2 \pi- \frac{3}{4}H^2\pi}\)
\(\displaystyle{ R^2 \pi- \frac{3}{4}H^2\pi=0}\)
\(\displaystyle{ R^2- \frac{3}{4}H^2=0}\)
\(\displaystyle{ H= \frac{2 \sqrt{3} }{3} R}\)
\(\displaystyle{ r^2= \frac{4R^2-H^2}{4}}\)
\(\displaystyle{ r^2= \frac{4R^2-(\frac{2 \sqrt{3} }{3} R)^2}{4}}\)
\(\displaystyle{ r^2= \frac{2R^2}{3}}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{ \sqrt{6} }{3}R}\)
Największą objętość ma walec, którego \(\displaystyle{ H= \frac{2 \sqrt{3} }{3} R}\) i \(\displaystyle{ r= \frac{ \sqrt{6} }{3}R}\)
\(\displaystyle{ r}\) - promień podstawy walca
\(\displaystyle{ H}\) - wysokość walca
\(\displaystyle{ (2r)^2+H^2=(2R)^2}\)
\(\displaystyle{ 4r^2+H^2=4R^2}\)
\(\displaystyle{ 4r^2=4R^2-H^2}\)
\(\displaystyle{ r^2= \frac{4R^2-H^2}{4}}\)
\(\displaystyle{ V= \pi r^2H}\)
\(\displaystyle{ V(H)= \pi \frac{4R^2-H^2}{4}H}\)
\(\displaystyle{ V(H)= HR^2 \pi-\frac{H^3}{4}\pi}\)
\(\displaystyle{ V'(H)=R^2 \pi- \frac{3}{4}H^2\pi}\)
\(\displaystyle{ R^2 \pi- \frac{3}{4}H^2\pi=0}\)
\(\displaystyle{ R^2- \frac{3}{4}H^2=0}\)
\(\displaystyle{ H= \frac{2 \sqrt{3} }{3} R}\)
\(\displaystyle{ r^2= \frac{4R^2-H^2}{4}}\)
\(\displaystyle{ r^2= \frac{4R^2-(\frac{2 \sqrt{3} }{3} R)^2}{4}}\)
\(\displaystyle{ r^2= \frac{2R^2}{3}}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{ \sqrt{6} }{3}R}\)
Największą objętość ma walec, którego \(\displaystyle{ H= \frac{2 \sqrt{3} }{3} R}\) i \(\displaystyle{ r= \frac{ \sqrt{6} }{3}R}\)