2 zadania na Pole całkowite i objętośc

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
lemur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 10 lut 2010, o 16:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lubliniec

2 zadania na Pole całkowite i objętośc

Post autor: lemur »

Mam 2 zadania, które musze miec zrobione i bardzo proszę o pomoc.

1.
Krawędź ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego tworzy z podstawą kąt 60. oblicz cosinus kąta jaki z podstawą tego ostrosłupa tworzy wysokość jego ściany bocznej.

2.
Oblicz pole powieszczni całkowitej i objętośc ostrosłupa prawidłowego czworokątnego mając dane:
Pole boczne=64cm
kąt między wysokoscią a scianą boczną \(\displaystyle{ \alpha=30}\)

Bardzo Proszę o pomoc.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

2 zadania na Pole całkowite i objętośc

Post autor: Lbubsazob »

1) Oznaczenia:
a - bok podstawy
k - krawędź ściany bocznej
h - wysokość ściany bocznej

\(\displaystyle{ \cos 60^{\circ}= \frac{a \sqrt{2} }{2k} \Rightarrow a= \frac{k \sqrt{2} }{2} \\
\\
a^2+h^2=k^2 \\
\frac{2k^2}{4}+h^2=k^2 \Rightarrow h= \frac{k \sqrt{2} }{2} \\
\\
\cos \beta= \frac{a}{h}}\)
-- 23 maja 2010, o 16:46 --2) Oznaczenia jak w zad 1
H - wysokość ostrosłupa

\(\displaystyle{ \sin 30^{\circ}= \frac{a}{h} \Rightarrow a= \frac{h}{2} \\
\cos30^{\circ}= \frac{H}{h} \Rightarrow H= \frac{h \sqrt{3} }{2} \\
\\
P_b=4 \cdot \frac{1}{2} \cdot a \cdot h=64 \Rightarrow a=\frac{32}{h}}\)


Potem możesz zrobić układ równań i wyliczysz a, potem h, na końcu objętość.
lemur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 10 lut 2010, o 16:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lubliniec

2 zadania na Pole całkowite i objętośc

Post autor: lemur »

Bardzo Dziękuje z pomoc.
ODPOWIEDZ