objętość ostrosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
zagrozonamat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 22 maja 2010, o 22:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

objętość ostrosłupa

Post autor: zagrozonamat »

Podstawą ostrosłupa ABCD jest trójkąt ABC. Krawędź AD jest wysokością ostrosłupa. Oblicz objętość ostrosłupa ABCD jeśli wiadomo, że |AD|=12, |BC|=6, |BD|=|CD|=13
Awatar użytkownika
Mistrz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 637
Rejestracja: 10 sie 2009, o 09:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz / Warszawa
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 135 razy

objętość ostrosłupa

Post autor: Mistrz »

Zauważ, że w podstawie tego ostrosłupa masz trójkąt o bokach 5, 5, 6.
ODPOWIEDZ