suma długości krawędzi prostopadłościanu
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 9 lis 2009, o 19:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Parzewo
suma długości krawędzi prostopadłościanu
Pole powierzchni całkowitej prostopadłościanu wynosi \(\displaystyle{ 118 cm}\), a jego przekątna wynosi \(\displaystyle{ \sqrt{78} cm}\). Oblicz sumę długości wszystkich krawędzi tego prostopadłościanu
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
suma długości krawędzi prostopadłościanu
\(\displaystyle{ 2(ab+ac+bc)=118}\)
\(\displaystyle{ a^2+b^2+c^2=78}\)
\(\displaystyle{ (a+b+c)^2=a^2 + 2ab + 2ac + b^2 + 2bc + c^2=(a^2+b^2+c^2)+2(ab+ac+bc)=78+118=196}\)
\(\displaystyle{ a+b+c= \sqrt{196}}\)
\(\displaystyle{ a+b+c=14}\)
Z sumą wszystkich krawędzi już chyba sam sobie poradzisz.
\(\displaystyle{ a^2+b^2+c^2=78}\)
\(\displaystyle{ (a+b+c)^2=a^2 + 2ab + 2ac + b^2 + 2bc + c^2=(a^2+b^2+c^2)+2(ab+ac+bc)=78+118=196}\)
\(\displaystyle{ a+b+c= \sqrt{196}}\)
\(\displaystyle{ a+b+c=14}\)
Z sumą wszystkich krawędzi już chyba sam sobie poradzisz.