Objętość ostrosłupa o podstawie rombu
-
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 12 sty 2010, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 17 razy
Objętość ostrosłupa o podstawie rombu
zad.
Podstawą ostrosłupa jest romb o boku równym 20 cm i kącie ostrym \(\displaystyle{ 60 ^{0}}\). Przeciwległe krawędzie boczne są parami równe. Krótsza krawędź boczna tworzy z płaszczyzną kąt \(\displaystyle{ 60 ^{0}}\). Oblicz objętość ostrosłupa
Podstawą ostrosłupa jest romb o boku równym 20 cm i kącie ostrym \(\displaystyle{ 60 ^{0}}\). Przeciwległe krawędzie boczne są parami równe. Krótsza krawędź boczna tworzy z płaszczyzną kąt \(\displaystyle{ 60 ^{0}}\). Oblicz objętość ostrosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 12 sty 2010, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 17 razy
Objętość ostrosłupa o podstawie rombu
A mógłbyś trochę bardziej rozwinąć swoją odpowiedź bo dalej nie wiem o co chodzi ?
-
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 12 sty 2010, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 17 razy
Objętość ostrosłupa o podstawie rombu
Przekątne mają długość \(\displaystyle{ 20 cm}\) i \(\displaystyle{ 20 \sqrt{3}}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Objętość ostrosłupa o podstawie rombu
Super, czyli krótsza to \(\displaystyle{ d=20}\)
Teraz policz wysokość ostrosłupa.
\(\displaystyle{ tg60^o= \frac{H}{ \frac{1}{2}d }}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3}=\frac{H}{ 10}}\)
Potam pole podstawy i objętość.
Teraz policz wysokość ostrosłupa.
\(\displaystyle{ tg60^o= \frac{H}{ \frac{1}{2}d }}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3}=\frac{H}{ 10}}\)
Potam pole podstawy i objętość.