pole przekroju sześcianu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
tommassi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 20 wrz 2006, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

pole przekroju sześcianu

Post autor: tommassi »

nie moge sobie poradzić z takim zadaniem:

sześcian o krawędzi długośći a przecięto płaszczyzną,do któej należą dokładnie trzy jego wierzchołki.No i musze obliczyć pole otrzymanego przekroju... pomożę ktoś??
Awatar użytkownika
ADAM1234
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 19 wrz 2006, o 18:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BBa
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 2 razy

pole przekroju sześcianu

Post autor: ADAM1234 »

mi wyszło \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3}}{2}a^{2}}\)
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

pole przekroju sześcianu

Post autor: Lady Tilly »

Dobrze wyszło. Ja może wyjaśnie dlaczego. Otóż otrzymany przekrój jest trójkątem równobocznym o boku równym \(\displaystyle{ a'=a\sqrt{2}}\) pole trójkąta równobocznego wynosi \(\displaystyle{ P=\frac{a'^{2}\sqrt{3}}{4}}\) czyli podstawiając do wzoru otrzymujemy \(\displaystyle{ P=\frac{(a\sqrt{2})^{2}\sqrt{3}}{4}=\frac{a^{2}\sqrt{3}}{2}}\)
ODPOWIEDZ