Witam jutro piszę poprawę z matematyki i chciałbym Was prosić o pomoc w rozwiązaniu kilku zadań żebym mógł sprawdzić czy dobrze mi wychodzi. Oto te zadania:
Parę zadań
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 13 lis 2009, o 20:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 13 razy
Parę zadań
podaj swoje rozwiązania, a ja powiem Ci czy masz ok ... ewentualnie nakieruję na odpowiedni tok rozumowania
pozdrawiam
pozdrawiam
Parę zadań
Okej.
Zad 1:
\(\displaystyle{ V=Pp*H}\)
\(\displaystyle{ Pp=a2}\) Pp=144cm2
V=144cm2*12cm=1728 cm3
Pc=2Pp+Pb
Pc=(2*144cm2)+(4*144cm2)
Pc=864cm2
Zad 2:
\(\displaystyle{ Pp= \frac{e*f}{2}}\)
Pp= 6dm2
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}Pp*H}\)
V= \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)*6dm2*20dm= 40 dm3
Zad 3:
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}Pp*H}\)
Pp=6cm*6cm=36 cm2
d= 6\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
r=3\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ H^{2} + 3 \sqrt{2} ^{2}=6^{2}}\)
\(\displaystyle{ H=3 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ V1= \frac{1}{3} Pp*H -Pp
V1= (12cm ^{2} * 3 \sqrt{2})-Pp
V1=36 \sqrt{2} -36
V1= \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ V2= \frac{1}{3}36cm ^{2} * 3 \sqrt{2} cm
V2=36 \sqrt{2} + \sqrt{2}
V2=36 \sqrt{} 2 ^{2} cm ^{3}}\)
4. nie mogę zrobić
5. też nie
Wiem że do dupy ale taki właśnie jestem z matematyki. Proszę o lekki zjazdy.
Zad 1:
\(\displaystyle{ V=Pp*H}\)
\(\displaystyle{ Pp=a2}\) Pp=144cm2
V=144cm2*12cm=1728 cm3
Pc=2Pp+Pb
Pc=(2*144cm2)+(4*144cm2)
Pc=864cm2
Zad 2:
\(\displaystyle{ Pp= \frac{e*f}{2}}\)
Pp= 6dm2
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}Pp*H}\)
V= \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)*6dm2*20dm= 40 dm3
Zad 3:
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}Pp*H}\)
Pp=6cm*6cm=36 cm2
d= 6\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
r=3\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ H^{2} + 3 \sqrt{2} ^{2}=6^{2}}\)
\(\displaystyle{ H=3 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ V1= \frac{1}{3} Pp*H -Pp
V1= (12cm ^{2} * 3 \sqrt{2})-Pp
V1=36 \sqrt{2} -36
V1= \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ V2= \frac{1}{3}36cm ^{2} * 3 \sqrt{2} cm
V2=36 \sqrt{2} + \sqrt{2}
V2=36 \sqrt{} 2 ^{2} cm ^{3}}\)
4. nie mogę zrobić
5. też nie
Wiem że do dupy ale taki właśnie jestem z matematyki. Proszę o lekki zjazdy.