Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest prostokątem, którego przekątna mająca długość 18
cm, tworzy z bokiem odpowiadającym wysokości walca kąt o mierze \(\displaystyle{ 60 ^{\circ}}\). Oblicz objętość walca.
z cosinusów obliczyłem \(\displaystyle{ h=9}\) \(\displaystyle{ a=9 \sqrt{3}}\) a - podstawa powierzchni bocznej walca
Oblicz objętość walca
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 17 maja 2010, o 21:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 4 razy
Oblicz objętość walca
Już wiem, nie byłem pewny, czy wynik, czyli \(\displaystyle{ \frac{ \frac{9}{2} \sqrt{3} }{\pi }}\) jest satysfakcjonujący, gdyż wiele jak na mój gust nie wnosi .
To jeszcze proszę sprawdź czy dobrze wykończyłem:
\(\displaystyle{ V= \pi \cdot (\frac{ \frac{9}{2} \sqrt{3} }{\pi }) ^{2}\cdot 9}\)
\(\displaystyle{ V= \pi \cdot \frac{243}{\pi ^{2} }\cdot 9= \frac{2187}{\pi}}\)
To jeszcze proszę sprawdź czy dobrze wykończyłem:
\(\displaystyle{ V= \pi \cdot (\frac{ \frac{9}{2} \sqrt{3} }{\pi }) ^{2}\cdot 9}\)
\(\displaystyle{ V= \pi \cdot \frac{243}{\pi ^{2} }\cdot 9= \frac{2187}{\pi}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Oblicz objętość walca
zapisz
\(\displaystyle{ r= \frac{9 \sqrt{3} }{2\pi}}\)
W objętości masz błąd.
Powinno być:
\(\displaystyle{ V= \pi \cdot \frac{243}{4\pi ^{2} }\cdot 9= \frac{2187}{4\pi}}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{9 \sqrt{3} }{2\pi}}\)
W objętości masz błąd.
Powinno być:
\(\displaystyle{ V= \pi \cdot \frac{243}{4\pi ^{2} }\cdot 9= \frac{2187}{4\pi}}\)