zad.
W prawidłowym graniastosłupie czworokątnym przekątna tworzy z podstawą kąt o mierze \(\displaystyle{ 30^{o}}\). Oblicz długość przekątnej graniastosłupa mając dane pole powierzchni bocznej graniastosłupa \(\displaystyle{ S=18\sqrt{6}}\) \(\displaystyle{ cm^{2}}\)
Długość przekątnej graniastosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Długość przekątnej graniastosłupa
\(\displaystyle{ a}\) - krawędź podstawy
\(\displaystyle{ h}\) - wysokość
\(\displaystyle{ \begin{cases} ctg30^o=\frac{a \sqrt{2} }{h} \\ 4ah= 18\sqrt{6}\end{cases}}\)
Potem przekątną z Pitagorasa
\(\displaystyle{ h}\) - wysokość
\(\displaystyle{ \begin{cases} ctg30^o=\frac{a \sqrt{2} }{h} \\ 4ah= 18\sqrt{6}\end{cases}}\)
Potem przekątną z Pitagorasa
-
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 12 sty 2010, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 17 razy
Długość przekątnej graniastosłupa
Jeszcze się nie uczyłem w szkole o funkcji trygonometrycznej więc za bardzo nie wiem o co chodzi :/ Może jest jakieś prostsze rozwiązanie ?
-
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 12 sty 2010, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 17 razy
Długość przekątnej graniastosłupa
Naprawdę mam 16 lat i chodzę do III gimnazjum i nie za bardzo wiem o co chodzi z trygonometrią
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Długość przekątnej graniastosłupa
\(\displaystyle{ a}\) - krawędź podstawy
\(\displaystyle{ h}\) - wysokość
\(\displaystyle{ d}\) - przekątna
A było, że w trójkącie prostokątnym o kątach \(\displaystyle{ 30^o, 60^o, 90^o}\), przyprostokatna leżąca naprzeciwko kąta \(\displaystyle{ 30^o}\) jest dwa razy krótsza od przeciwprostokątnej?
Stąd \(\displaystyle{ 2h=d}\)
Mam nadzieję, że układy z trzema niewiadomymi były.
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2h=d\\(a \sqrt{2} )^2+h^2=d^2 \\ 4ah= 18\sqrt{6}\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ h}\) - wysokość
\(\displaystyle{ d}\) - przekątna
A było, że w trójkącie prostokątnym o kątach \(\displaystyle{ 30^o, 60^o, 90^o}\), przyprostokatna leżąca naprzeciwko kąta \(\displaystyle{ 30^o}\) jest dwa razy krótsza od przeciwprostokątnej?
Stąd \(\displaystyle{ 2h=d}\)
Mam nadzieję, że układy z trzema niewiadomymi były.
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2h=d\\(a \sqrt{2} )^2+h^2=d^2 \\ 4ah= 18\sqrt{6}\end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 12 sty 2010, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 17 razy
Długość przekątnej graniastosłupa
heh dam sobie spokój z tym zadaniem Widzę że ono jest za trudne jak na gimnazjum bo układów z trzema niewiadomymi też nie mieliśmy Ale dzięki za pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Długość przekątnej graniastosłupa
\(\displaystyle{ h= \frac{1}{2}d}\)
To rób z dwiema
\(\displaystyle{ \begin{cases}(a \sqrt{2} )^2+(\frac{1}{2}d)^2=d^2 \\ 4a(\frac{1}{2}d)= 18\sqrt{6}\end{cases}}\)
To rób z dwiema
\(\displaystyle{ \begin{cases}(a \sqrt{2} )^2+(\frac{1}{2}d)^2=d^2 \\ 4a(\frac{1}{2}d)= 18\sqrt{6}\end{cases}}\)