Pole powierzchni graniastosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 15 lut 2010, o 19:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: opatów
- Podziękował: 5 razy
Pole powierzchni graniastosłupa
8.Oblicz pole powierzchni graniastosłupa, którego krawędż boczna ma 20 cm, a podstawą jest:
a) trójkąt równoramienny o bokach 5cm, 5cm i 6cm
b) trapez równoramienny o bokach 10cm, 6cm ,4cm i 4cm
c) rombem o przekątnych długości 12cm i 16 cm,
d) trapezem równoramienny o podstawach 3 cm i 9 cm oraz wysokości 4 cm.
proszę o szybką odpowiedz
a) trójkąt równoramienny o bokach 5cm, 5cm i 6cm
b) trapez równoramienny o bokach 10cm, 6cm ,4cm i 4cm
c) rombem o przekątnych długości 12cm i 16 cm,
d) trapezem równoramienny o podstawach 3 cm i 9 cm oraz wysokości 4 cm.
proszę o szybką odpowiedz
Ostatnio zmieniony 18 maja 2010, o 19:56 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 15 lut 2010, o 19:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: opatów
- Podziękował: 5 razy
Pole powierzchni graniastosłupa
zły wynik mi wychodzi zaraz wstawie obliczenia
-- 18 maja 2010, o 18:34 --
\(\displaystyle{ P_c=2\cdot P_p+P_b}\)
\(\displaystyle{ P_p=6\cdot 4=24\cdot 2}\)=pole podstaw
\(\displaystyle{ P_{b_1}=6\cdot 20=120}\)-pole sciany
\(\displaystyle{ P_{b_2}=50\cdot 2=100\cdot 2}\)- pole ściany
\(\displaystyle{ P_c=268}\)
tak ja zrobiłem a wynik jest 344
-- 18 maja 2010, o 18:34 --
\(\displaystyle{ P_c=2\cdot P_p+P_b}\)
\(\displaystyle{ P_p=6\cdot 4=24\cdot 2}\)=pole podstaw
\(\displaystyle{ P_{b_1}=6\cdot 20=120}\)-pole sciany
\(\displaystyle{ P_{b_2}=50\cdot 2=100\cdot 2}\)- pole ściany
\(\displaystyle{ P_c=268}\)
tak ja zrobiłem a wynik jest 344
Ostatnio zmieniony 18 maja 2010, o 19:56 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Poprawa wiadomości.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 15 lut 2010, o 19:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: opatów
- Podziękował: 5 razy
Pole powierzchni graniastosłupa
a)
Ostatnio zmieniony 18 maja 2010, o 19:53 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Spam. Poprawa wiadomości.
Powód: Spam. Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 15 lut 2010, o 19:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: opatów
- Podziękował: 5 razy
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Pole powierzchni graniastosłupa
No to w ,,A" możesz sobie pole podstawy obliczyć szybko z Herona, albo podzielić na 2 trójkąty prostokątne, wszystko jedno - i tak powinno Ci \(\displaystyle{ P_{p}}\) wyjść \(\displaystyle{ 12cm^2}\), a dalej to liczysz Pc, czyli dodajesz \(\displaystyle{ 2P_{p}}\) oraz Pb, Pb w tym wypadku liczysz dodając pola 3 prostokątów (5*20+5*20+6*20 = 320)
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 15 lut 2010, o 19:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: opatów
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Pole powierzchni graniastosłupa
\(\displaystyle{ P_b=320}\)
\(\displaystyle{ P_p=\frac{1}{2} \cdot 6 \cdot 4=12}\)
\(\displaystyle{ P_c=2P_p+P_b}\)
\(\displaystyle{ P_c=24+320=344}\)
\(\displaystyle{ P_p=\frac{1}{2} \cdot 6 \cdot 4=12}\)
\(\displaystyle{ P_c=2P_p+P_b}\)
\(\displaystyle{ P_c=24+320=344}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 15 lut 2010, o 19:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: opatów
- Podziękował: 5 razy
Pole powierzchni graniastosłupa
dobra dzięki a zrobicie reszte bo z tamtymi to już sie nawet nie ruszam
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 15 lut 2010, o 19:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: opatów
- Podziękował: 5 razy
Pole powierzchni graniastosłupa
dobra dzieki bede cos liczył jak cos mi nie bedzie wychoodziło to bede pisał