pole równoległoboku i wysokość
pole równoległoboku i wysokość
Witam .Mam problem z zadaniem o treści :boki równolegloboku mają 8cm i 4 cm.Wysokość opuszczona na krótszy bok ma 6 cm.Oblicz pole równoległoboku i długość drugiej wysokości .Pole obliczyłem wyszło 48cm2 a co z tą wysokością?
-
- Użytkownik
- Posty: 16323
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3245 razy
pole równoległoboku i wysokość
\(\displaystyle{ P=ah_1}\)
ale rwnież
\(\displaystyle{ P=bh_2}\)
\(\displaystyle{ a,b}\)- boki
\(\displaystyle{ h_1,h_2}\) - wysokości opuszczone na te boki
ale rwnież
\(\displaystyle{ P=bh_2}\)
\(\displaystyle{ a,b}\)- boki
\(\displaystyle{ h_1,h_2}\) - wysokości opuszczone na te boki