Objętość i pole całkowite bryły.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
marta3898
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 18 sty 2010, o 17:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy

Objętość i pole całkowite bryły.

Post autor: marta3898 »

Trójkąt prostokątny , którego jedna z przyprostokątnych ma dł. 5cm , a przeciwprostokątna jest o 1 cm dłuższa od drugiej przyprostokątnej obraca się dookoła dłuższej przyprostokątnej.Oblicz objętość i pole całkowite bryły.
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Objętość i pole całkowite bryły.

Post autor: TheBill »

W czym problem? Powstanie stożek.
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Objętość i pole całkowite bryły.

Post autor: wujomaro »

Sądzę, że największym problemem jest znalezienie długości boków.
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=5 \\ c=b+1 \\ a ^{2}+b ^{2}=c ^{2} \end{cases}}\)
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ